ברוכים הבאים לבלגיה. בלגיה – מה לא אמרו עליה? שהיא משמימה, משעממת, חסרת חיים. אך יש אחרים שראו את הקסם שלה, את הייחודיות, היופי והאמנות, הקולינריה המשובחת, הנופים והמגוון. כך או כך – בטיול של יממה או של שבועות אחדים, תוכלו לגלות את הארץ הקסומה הזו בעצמכם. מי מכם שמוכן לשהות בה במשך תקופה, יוכל להתאהב.
אז…. מתחילים.
בירת אירופה
בלגיה שוכנת במערב אירופה, סמוך לאוקיינוס. בשל כך לבלגיה מיקום מרכזי מבין מדינות מערב אירופה. היא מהווה ציר מרכזי וחשוב. זאת ועוד, מוסדות האיחוד האירופי יושבים בה, ובשל כך ניתן להחשיבה כבירת אירופה. בשל מרכזיותה, היא מקשרת בין צרפת, הולנד, גרמניה, לוקסמבורג ובריטניה. התחבורה בה מאוד נוחה וכך גם דרכי הגישה אליה, ומכאן ניתן לטייל בה בקלות רבה.
בלגיה – ישראל האירופאית
בלגיה מהווה את מודל ההשראה וההשוואה לישראל, כאשר מדובר בהשוואת נתונים סטטיסטיים ובעניינים מדיניים. גודלה של המדינה קטן יחסית למדינות אירופה ומעט גדול יותר מזה של ישראל, ומספר התושבים דומה גם הוא בין שתי המדינות. מההיבט הפוליטי – מדיני, במדינה יושבים שני עמים רשמיים – הוולונים והפלנדריים, ועל אף שהם מחשיבים עצמם כעם אחד, לפני מספר שנים עלתה ההצעה לפצל את בלגיה לשתי מדינות. טוב שנשארו כאומה אחת.
ולוניה ופלנדריה
כאשר נפוליאון שלט במערב אירופה, הוא החליט להקים מדינה חדשה. הוא חתך חבל ארץ מצרפת וחבל ארץ מהולנד וחיבר ביניהם למדינה אחת. כיום החלק הצרפתי נקראה "וולוניה" והחלק ההולנדי נקרא "פלנדריה". מכאן שבבלגיה שולטות שתי שפות רשמיות – הוולונית שהיא ניב צרפתי, והפלנדרית שהיא ניב הולנדי. העמים חיים בשלווה, אך עם זהויות שונות. במחוז הפלנדרי, הנמצא בצפון המדינה תוכלו לדבר בקלות גם אנגלית וצרפתית, אך לא כך הדבר במחוז הוולוני בדרום המדינה, שבו לפעמים תמצאו רק דוברי צרפתית. מומלץ להצטייד בשיחון עברי – צרפתי.
מזג אוויר
כיאה לצפון – מערב אירופה, מזג האוויר קר יותר מזה שבישראל. ימי הקיץ יכולים להיות חמימים ונעימים ומעט קרירים בערבים, כמו ימי האביב של ישראל. אולם באותה מידה עלול לתפוס אתכם גשם, בין עם טפטוף או "מבול" גם בימי הקיץ. לכן כדאי להצטייד במטרייה או מעיל גשם דק ולהתעדכן בתחזית. על כל פנים, לרוב הגשם נמשך לזמן קצר, ואינו משפיע על מידת החום בחוץ.
החורף, זהו כבר סיפור אחר. הטמפרטורות צונחות במידה משמעותית וגשם חזק יכול לרדת לאורך היום ולמשך מספר ימים. בבלגיה ישנה תופעה של גשם מלווה בשלג שאינו נתפס, אך הוא חזק מאוד. ייתכן שתוכלו להיקלע גם לימים מושלגים, דבר שישראלים רבים דווקא נהנים ממנו. אל דאגה, הבלגים מורגלים למזג אוויר שכזה וערוכים אליו. התחבורה הציבורית ושדות התעופה ממשיכים לעבוד, כאשר יש מערכת יעילה של פינו כבישים משלג. בנוסף לכך, המבנים מחוממים היטב, כך שכאשר תכנסו מהחוץ אל הפנים, תוכלו להוריד את השכבות וליהנות מאווירה נעימה.
בחורף הימים קצרים מאוד. השמש יוצאת מאוחר, לאחר השעה 07:00 ושוקעת מוקדם, בסביבות השעה 16:00. רוב היום אפרורי. עם זאת, ימות הקיץ ארוכים. השמש יוצאת מוקדם ושוקעת מאוחר מאוד – לאחר השעה 22:00! דבר זה מאפשר תיירות נוחה בקיץ, שתאפשר לכם להסתובב בחוץ בשעות האור.
תחבורה
בלגיה היא מדינה נוחה מאוד מבחינת תחבורה והתניידות. ראשית יש אליה מספר דרכי גישה, הכוללות אוויר, ים ויבשה. מערכת הרכבות מתקדמת מאוד ופעילה גם בסופי השבוע. בשל מרכזיותה של בלגיה, ניתן להגיע אליה בקלות ברכבת או באוטובוס בין – לאומי. המעבר בין המדינות כמעט ואינו מורגש בשל הסכם האיחוד האירופי, לפיו מעבר בין מדינות השנגן (schengen), קרי, מדינות החברות באיחוד האירופי, לא מצריך הצגת דרכון. מלבד מעבר מבלגיה לבריטניה, מעבר בין בלגיה לכל מדינה אחרת אינו מצריך בדיקה או הצגת דרכון, אך בכל זאת, קחו את הדרכון איתכם. לכן קל מאוד לשלב בין טיול בבלגיה לבין מדינה נוספת.
גם בתוך הערים הבלגיות מאוד נח להסתובב, בשל התחבורה הציבורית שבה. התחבורה הציבורית של בלגיה כוללת רכבות בין – לאומיות לרבות רכבות מהירות, רכבות בין – עירוניות, רכבת קלה בתוך העיר (Trum), אוטובוסים וכמובן – המטרו. המטרו, הוא הרכבת התחתית, מצוי בערים הגדולות ונפרס על פני העיר, ומגיע בתדירות של כמה דקות לקו, כשבערב התדירות יורדת. התחבורה פועלת לאורך השבוע כולל סופי השבוע.
השכרת רכב
כיוון שנח מאוד לתור את בלגיה עם תחבורה ציבורית, גם בסוף השבוע, אין צורך בהשכרת רכב. כך בעיקר בערים הגדולות ובבריסל עצמה. עם זאת, טיול בדרום בלגיה ואיזור הארדנים יכול להיות נח יותר עם רכב, כיוון שישנם איזורים פחות נגישים. אם תרצו להקיף את כל בלגיה ולבקר גם במדינות השכנות, אין ספק שהשכרת רכב תהיה נוחה יותר.
ניתן לשכור את הרכב בשדה התעופה, או בסניפים שונים בערים הגדולות. רוב החברות, הינן חברות בעלות שם בינלאומי, ובוודאי שמעתם עליהן:
Avis, Budget, Enterprise, Europcar, Sixt, Hertz
טיסות
בבלגיה קיימים כמה שדות תעופה, כששניים מהם הם המוכרים ומשמשים לטיסות בינלאומיות: שדה התעופה בריסל (Brussels Airport), ושארל – רואה (Charleroi).
הטיסות הרשמיות שנוחתות מישראל בבלגיה, נוחתות בבריסל עצמה. עם זאת, חברות דלות תקציב (לואו – קוסט), נוחתות לעיתים קרובות בשארל – רואה. אם אתם טסים בחברה דלת תקציב או בקונקשיין בתוך אירופה, בידקו היכן הטיסה נוחתת. זאת כיוון שנחיתה בשארל – רואה, יכולה לשנות לכם את מסלול הטיול ולהיות פחות נוחה.
חברות התעופה המרכזיות בהן תטוסו, הן חברות התעופה הלאומיות של המדינות: אל – על ו – Brussels airlines. גם חברות לואו – קוסט מגיעות לבלגיה, במיוחד חברת Ryanair.
עד כאן שלב ההכרות
אם הרקע המוצג עד כאן נשמע לכם טוב, זו המדינה בשבילכם! אנו צוללים אל האתרים הייחודיים שיש לבלגיה להציע לרבות תכנוני מסלול.
את בלגיה ניתן לתור ביום וחצי. במקרה כזה מומלץ לתור בבריסל ובברוז' ולא לוותר על שתי הערים הייחודיות. המקום המרכזי ובגדר חובה בבריסל הינו ה"גראנד פלאס" – הכיכר המרכזית, עליה נדבר בהמשך.
אם עומדים לרשותכם מספר ימים ומעלה, תוכלו לבקר בפנינות תיירותיות נוספות, פחות מוכרות אך מאוד מומלצות, דווקא כי הן מאפשרות חוויה מקומית. כמובן, תוכלו גם להנות משלל המאכלים הייחודיים שיש לבלגיה להציע ומהקולינריה המקומית.
קולינריה
ישראלים אוהבים לאכול, אין ספק. במדריך זה תוכלו לקרוא על מיטב הקולינריה הבלגית, הידועה באיכותה בעולם. להלן יוצגו כמה מהמאכלים הבלגים הידועים ביותר והמשובחים ביותר.
הוופל הבלגי
תארו לעצמכם את הסיטואציה הבאה: אתם הולכים ברחוב ביום קפוא מלא גשם, ויורדים אל תחנת המטרו הקרובה. אתם נושפים אדים ומנסים להתחמם מעט. לפתע עולה באפכם ריח ניחוח מתוק ומנחם. שבויים בריח, אתם הולכים אחריו ומגיעים לדוכן המכין וופלים בלגיים טריים. אתם קונים וופל בתוספת שוקולד חם. אתם נוגסים בוופל הפריך והמתוק, שנימוך בפה וגורם לכם להיות שלווים ברגע.
הוופל הבלגי נמכר בדוכנים ברחבי הערים השונות. בניגוד למה שאנו מכירים, הוופל כמעט ואינו מוגש עם תוספות מלבד קצפת או שוקולד בחלק מהדוכנים. ואין צורך בכך, הוא כה מתוק ופריך. גם המחיר שלו מתאים לכל כיס.
צ'יפס בלגי (Frits)
זהו לא סתם צ'יפס. המסורת הבלגית כוללת דרך מיוחדת להכנת צ'יפס או פריטס. מקלוני תפוח האדמה העבים, מתבשלים בטמפרטורה מסוימת למשך זמן מוגדר, כשמוציאים אותם מהשמן פריכים. עם הזמנת הצ'יפס, המקלות מוחזרים אל השמן לבישול בטמפרטורה אחרת לזמן קבוע וקצר. הצ'יפסים מוכנסים לתוך קונוס המוגש עם רוטב לבחירה. מנה זולה שתמלא לכם את הבטן. כיום הצ'יפס הבלגי (הנקרא גם צ'יפס הולנדי, כיוון ששיטת הבישול דומה), נכנס גם לשוק המזון בישראל.
פריטריות, כלומר דוכנים לממכר צ'יפס, נפוצות מאוד בבלגיה. רוב המקומיים באים לשתות בפאב ולאחר מכן קונים קונוס של פריטס בדוכן הסמוך. בדרך כלל ניתן למצוא בדוכנים אלה גם שיפודי בשר מטוגנים.
קדירת בשר בבירה
קרבונאד בקר בלגי, הוא מאכל בלגי מסורתי ויש לומר כבד. זוהי קדירת בשר בקר המבושל בבישול ארוך בבירה מקומית, בתוך קדירה או סיר עבה וייעודי, לעיתים בליווי פטריות או ירקות שורש. הבשר מוגש לרוב בליווי תפוחי אדמה ובירה מקומית.
דגים ואוכל ים
המטבח הבלגי נודע מאוד באוכל הים שלו. בכל הנוגע לדגים, ניתן למצוא מנות עם דגים כשרים (שימו לב שגם אם הדג כשר לעיתים המנה עצמה אינה כשרה). מנת הדג המפורסמת היא פילה דג המונח על מצע של מחית תפוח אדמה, עם ירק ירוק בצד. הבלגים אלופים במנות הללו.
לאוכלי אוכל ים, תוכלו למצוא מגוון מאכלי ים משובחים. הבלגים מפורסמים בגמבות שלהם. בניגוד לירק הגמבה שאנו מכירים, מדובר על חסילוני ענק, שמנים ועסיסיים. מסעדות רבות מגישות אוכל ים, כשניתן להזמין מגש ובו מגוון של מאכלי ים. בפאתי הגראנד – פלאס, הכיכר המרכזית בבריסל, תוכלו למצוא רחוב מסעדות גדוש באוכל ים. רק שימו לב לסגור מחיר מראש ולוודא טוב טוב מה הוא כולל, כיוון שמסעדות אלו תיירותיות מאוד ונוטות לנצל זאת.
אוכל מזרחי
מה לבלגיה ולאוכל מזרחי, וודאי תהיתם? כפי שציינו, בעשורים האחרונים התרחשה הגירה רבה לבלגיה, בעיקר מטורקיה ואירופה ובשנים האחרונות גם מארצות ערב. לכן תוכלו למצוא דוכנים רבים של "קבב". השם "קבב" כולל בתוכו שווארמה ומאכלי בשר על שיפוד, בפיתה עם סלטים. אולם המנה שונה מעט מזו המוכרת לנו, בעיקר בסוג הפיתה והסלטים. המנות, כפי שאנו יודעים, זולות ומשביעות. ישנם איזורים, כמו הרובע הטורקי בבריסל, שבהם תוכלו למצוא מאכלים ביתיים ממיטב המסורת המזרחית.
בירה
חלק ניכר מהקולינריה הבלגית, כולל את השתייה והפך למרכזי בתרבות המקומית. בלגיה נודעת במבשלות הבירה המקומיות שלה, שנחשבות לבירות משובחות בעולם כולו. כחלק מכך, ארוחות פשוטות או אלגנטיות כוללת לצידן בירה מחבית או מבקבוק, החל מ – 2% אלכוהול ועד 10%. בישראל הבירה הבלגית המוכרת ביותר היא לה – שוף. אולם בבלגיה עצמה כמה ישנן בירות מוכרות יותר, והן: chimay – בירה חזקה וטובה הכוללת אחוזי אלכוהול גבוהים, Krik – בירה קלילה בטעם דובדבן, Delirium – בירה מקומית המיוצרת בפאב זה, ועוד סוגים רבים של בירה. אם תלכו למסיבה ותיגשו לברמן, תוכלו לבקש ממנו בירה (A beer), והוא ייתן לכם את הבירה הזולה ביותר המוגשת באותו ערב.
מחירי הבירה נמוכים יותר מאשר בישראל. לפיכך, בקבוק של אחת מהבירות המקומיות שצויינו יכול לנוע החל מ – 2.5 יורו לבקבוק ועד ל-5 יורו בבר, כשהממוצע לבקבוק בירה הינו 3.5 יורו. הבלגים אוהבים לשתות, ובמחירים הללו הכיס יכול להרשות זאת.
שוקולד בלגי
שוקולד בלגי הפך למונח לשוקולד משובח, ולא סתם. השוקולד הבלגי ידוע באיכותו. ברחבי בלגיה תוכלו למצוא חנויות שוקולד רבות המכינות שוקולד במגוון טעמים ומגוון צורות בעבודת יד. בחלק מחלונות הראווה, תוכלו להתוודא לאומנות הכנת השוקולד, כשתמצאו עיצובים מיוחדים ואומנותיים. הטעם בהתאם. לשוקולד הבלגי העשוי עבודת יד, יש מרקם ייחודי הנימוך בפה. בחלק מחנויות השוקולד ניתן לרכוש מארזים במחירים סבירים, במיוחד אם הן מחוץ למרכז העיר.
השארת טיפ במסעדות
באירופה בכלל ובבלגיה בפרט, המלצרות מהווה מקצוע מסודר, לעיתים עבודה לחיים. המלצרים הם עובדים מקצועיים, חלקם אפילו מבוגרים. לפיכך הם מקבלים משכורת קבועה. השארת טיפ של 12% עבור כל ארוחה אינה מקובלת. ברוב המקרים ניתן לסעוד ללא השארת טיפ בכלל. אם הייתם מרוצים מהשירות ניתן וכדאי להשאיר טיפ לשם הוקרת תודה. גם טיפ של מטבעות יורו בודדים יעשה את העבודה.
בריסל (brussels) – עיר הבירה
בריסל היא עיר הבירה ונחשבת לעיר בין – לאומית בשל מספר התיירים הגבוה ממקומות שונים בעולם ובשל מושבם של מוסדות האיחוד האירופי בעיר, אשר הופכים אותה לצבעונית ומעניינת. היא משלבת אומנות, היסטוריה, תרבות וקולינריה משובחת.
באופן רשמי בריסל משתייכת למחוז הפלנדרי, אך בפועל תוכלו לשמוע בעיקר צרפתית ושפות שונות של מהגרים. המהגרים שהגיעו לבלגיה הם בעיקר טורקים ומרוקאים, בנוסף לאירופאים נוספים שהגיעו אליה כדי לעבוד בה.
מרכז העיר של בריסל מסומן במפה בתור מחומש. דמיינו עיר עתיקה מימי הביניים ולה כיכר מרכזית גדולה וחומות המקיפות את העיר. על הכיכר המרכזית נרחיב בסעיף הזה, ואילו המחומש מסמל את גבולותיה של העיר בעבר, שכיום כמובן היא רחבה הרבה יותר.
לבריסל שלוש תחנות רכבת מרכזיות: רכבת צפון (gare du nord), רכבת מרכז, שהיא התחנה הגדולה בעיר (Centraal) ורכבת דרום (Midi). מתחנת דרום תוכלו לעלות על רכבת מהירה במיוחד לבריטניה.
מלונות
אם הגעתם לבריסל בוודאי תרצו להתפנק מכמה מבתי המלון הטובים, שייצרו עבורכם חופשה מושלמת. האיזור המומלץ ביותר לשהייה בעיר הינו איזור הגראנד – פלאס, שכן הוא היפה ביותר, שקט ממכוניות ונמצא במרכז העיר. עם זאת, אל תגבילו את עצמכם לאיזור זה, שכן, תוכלו להנות ממגוון מלונות מפנקים ברחבי העיר.
Steigenberger Wiltcher’s
זהו מלון חמישה כוכבים יוקרתי, המעוצב בסגנון אירופאי קלאסי ומשווה מראה קלאסי ויוקרתי. הטרקלינים מעוצבים כאילו הייתם לא פחות משגרירים הבאים להתארח, עם פינות ישיבה פשוטות יותר ברחבי המלון. החדרים מעוצבים בסגנון פשוט אך ברמה גבוהה, עם הקפדה על ניקיון. המלון כולל בתוכו בריכת שחייה ומתקני כושר וספא וברים של קוקטיילים. המלון עצמו נמצא בשכונת ixelles הנחשבת לשכונה טובה מאוד.
Rocco Forte Hotel Amigo
כשתגיעו למלון, תרגישו שהגעתם לטירה לשכונה שנשתמרה מימי הביניים של אירופה. המלון נמצא במרחק פסיעה מהגראנד – פלאס, במיקום הכי מרכזי שיש, בתוך הסימטאות הציוריות והיפות ביותר של בריסל. מהמלון עצמו ניתן לראות את הצריח המפורסם של הגראנד – פלאס ואת בניין העיריה. החדרים מעוצבים בסגנון ביתי בעיצובים שונים ונעימים מאוד. במלון יש חדר כושר, לאלו מכם החפצים להזיז את הגוף לאחר טיסה ארוכה. גם ארוחת הבוקר טובה מאוד, ואין כמו לפתוח את הבוקר באכילה אל מול נופי הכיכר. המלון מדורג במיקום גבוה מאוד באתרי התיירות.
Radisson Collection Grand Place Brussels
מלון יוקרתי ששוכן בלב בריסל, במרחק של כמה דקות הליכה מהגראנד – פלאס, ובתוך הסמטאות הציוריות שלה והגלריות. המלון עצמו מעוצב בסגנון מרווח, דבר שלא תמיד מוצאים באיזור מרכזי זה. החדרים מרווחים וכוללים מצעים איכותיים ונעימים, כשהם מעוצבים בסגנון עיסקי עם ריהוט ברמה גבוהה. במלון תוכלו למצוא מרכז כושר וספא שבו ניתן לרכוש מגוון עיסויים מפנקים. המלון מדורג בציון גבוה, ויחסית למיקום המרכזי הוא מספק תמורה רבה.
הגראנד – פלאס (Grand – Place)
זוהי הכיכר המרכזית של בלגיה, וככזו, הבלגים דאגו להעלות אותה על נס. הגראנד פלאס נחשבת לאחת הכיכרות היפות ביותר באירופה, אם לא בעולם כולו.
בצאתכם מהמטרו או הרכבת, התחילו ללכת לכיוון מרכז העיר. ברגע שתיכנסו לתוך סמטאות קטנות, ציוריות וקסומות, תדעו שהגעתם. את החוויה של הכניסה מתוך הסמטאות לכיכר עצמה, ניתן לתאר כעוצרת נשימה. כשתעמדו במרכז הכיכר, תהיו מוקפים בבניינים יפהפיים המסבים לכיכר נופך של ימי הביניים והאצולה הבלגית. למעשה הכיכר מוקפת בבניינים עתיקים ובה בתי קפה ומוזיאון השוקולד.
הבניין המרכזי הינו בניין העירייה, המשמש כיום גם כמוסד נישואים, ועם הקסם של הכיכר, אזרחים רבים שמחים להינשא בה. את הצריח של בניין העיריה, ניתן לראות מגגות הבתים והמלונות במרכז העיר, וממקומות שונים ברחבי העיר. בתוך המבנה ישנו גם מרכז מידע לתייר. משמאל למבנה, ישנו פסל מוזהב של אלה שוכבת. האמונה הבלגית גורסת שמי שנוגע בפסל זוכה לברכה.
הבניין השוכן ממול לעירייה, הוא מוזיאון ההיסטוריה של העיר בריסל. הוא פתוח וניתן לבקר בו. מוזיאון נוסף שנמצא בכיכר הינו מוזיאון השוקולד המומלץ לביקור. על המוזיאונים נפרט בהמשך.
בסופי השבוע ואירועים מיוחדים מקימים שווקים אומנותיים ומקומיים בתוך הכיכר עצמה, ושווה לעקוב אחר פרסומים.
הילד המשתין (מאנקן – פיס)
הסמטה שנמצאת מאחוריי בניין העירייה (היוצאת מהפסל המוזהב של האלה השוכבת), מובילה אל כיוון "הילד המשתין", שהפך לסמלה הלאומי של בלגיה. מדובר למעשה על פסל – מזרקה של ילד קטן וערום המטיל מימיו. גם אם תמוה ביניכם כיצד הילד הקטן הזה הפך לסמל תיירותי, חישבו על ההיסטוריה של העיר, כשבימים עברו לא היה מקובל להציג כזו מזרקה בפומבי.
לעיתים קרובות העירייה מלבישה את הילד בבגדים מסורתיים של עמים, כמחווה לאותן מדינות. כך שייתכן ובביקור שלכם את הילד תזכו לראות אותו לבוש כמיטב המסורת של עם אחר, או של העם הבלגי עצמו.
בסמטאות המובילות לכיוון הפסל והלאה ממנו, תוכלו למצוא חנויות שוקולד משובחות, מזרקות שוקולד שבהן ניתן לטבול שיפוד מלא בתותים ושלל מזכרות שרובן קשורות בילד המשתין ובסמלים בלגיים נוספים.
הילדה המשתינה
כיאה לאירופאים הדוגלים בזכויות מגדריות, נוצרה הגרסה הנשית של הילד המשתין, והיא הילדה המשתינה. פסל זה פחות מוכר, ועל אף שמוצג לציבור הוא נסתר יחסית ונמצא מאחורי סורגים מחשש לגניבה. מדובר על פסל – מזרקה של ילדה שמטילה מימיה. תוכלו למצוא אותה בסמטת הפאבים, אל מול פאב ה"דליריום".
בניין הכלכלה
בניין הכלכלה, או ה"וול סטריט" של בריסל, נמצא בסמוך לגראנד – פלאס, וסביר שתעברו על ידו. בניין ישן ויפהפייה, הנראה כמבנה יווני עתיק. גם אם הגעתם בשעות הסגירה אין זה משנה, כיוון שהיופי של המבנה הוא בחיצוניות שלו.
הדליריום (Delirium)
סביב הגראנד – פלאס תוכלו למצוא מגוון מסעדות, בתי קפה ופאבים. המפורסם ביניהם הוא ה"דליריום" הנמצא בסמטת הפאבים. פאב זה ניחן באווירה ייחודית של צעירים, מקומיים ותיירים. הפאב מעוצב בצורה ייחודית ועל התקרה תוכלו למצוא מאות מגשי בירה. הפאב מציע אלפי סוגים שונים של בירה, ממיטב התוצרת המקומית והעולמית. תוכלו למצוא טעמים ייחודיים, כגון: בירה בטעם בננה, בירה קקטוס ובירה שוקולד, ואת בירת הבית הנקראת על שם הפאב.
מהגראנד פלאס אל ארמון המלך
הדרך היוצאת מהגראנד פלאס את כיוון שדרות רויאל (rue Royal), רצופה ביופי שובה לב. מכיוון "הילד המשתין" נתחיל לעלות לכיוון שדרות רויאל. בדרך נעבור דרך סמטאות ציוריות, גלריות אומנותיות וחלונות ראווה מעוצבים. נגיע אל גינה גדולה ויפהפיה ובקצה של ניצב פסל בדמותו של המלך אלברט רוכב על סוס ופסל נוסף של המלכה משקיפה על המלך. בדרך נחלוף על פני הספריה המלכותית של בריסל ועל פני מוזיאון המוזיקה. בסוף הדרך נגיע אל הרחוב המלכותי.
רחוב רויאל הוא רחוב מרכזי הנע מהפארק ועד להיכל הצדק, ובו מוזיאונים, בתי קפה, משרדים, כנסיות גותיות, בית הכנסת הגדול, וכמובן, ארמון המלך. לאורך הרחוב נוסע מטרו ומקל על ההתניידות בו.
ארמון המלך
ברחוב רויאל שוכן ארמון המלך (אחד מארמונותיו ברחבי הממלכה). לפני מספר שנים נפטר המלך האהוב, ובנו פיליפ עלה לשלטון יחד עם רעייתו. במועדים מיוחדים נפתח הארמון לסיורים של מבקרים ומומלץ מאוד לביקור. בזמנים אחרים ניתן לצפות על הארמון מבחוץ.
פארק רויאל
בסמוך לארמון נמצא פארק, אליו תוכלו להגיע גם במטרו ולרדת בתחנת parc. פארק לא גדול אך יפהפה. במועדים מיוחדים ניצבים בפארק דוכנים ומופעי רחוב. שווה סיבוב. לא רחוק מהפארק שוכן מוזיאון מגריט, עליו נפרט בהמשך.
בית הכנסת הגדול
בית הכנסת הגדול של בריסל שוכן בהמשך שדרות רויאל, בצד המרוחק מהפארק. ניתן להגיע אליו ברגל או במטרו הנמשך לאורך הרחוב. בית הכנסת סגור ברוב הזמן, אך פתוח לתפילות בימי שני, חמישי ושבת ובחגים. כדאי לתאם הגעה מראש.
היכל הצדק (Palace of Justice)
בקצה רחוב רויאל נמצא היכל הצדק, שהוא למעשה בית המשפט העליון של בריסל. תוכלו לראות את הכיפה שלו מתנוססת מכל רחבי הרחוב. המבנה היה בשיפוצים שנים רבות וכיום עומד איתן ומחודש. ניתן לסייר בו מבפנים. בכניסתכם אליו, הרימו מבטכם לכיוון הכיפה. בקצה של תוכלו לראות כוכב בצורת מגן דוד. תוכלו לעצור בהיכל המרכזי המפואר או לסייר ברחבי בית המשפט. הסיור אינו בתשלום, אך דורש מעבר דרך אבטחה.
מחוץ להיכל הצדק, בקצה של שדרות לואיז (luise), תוכלו למצוא תצפית יפהפייה החולשת על כל נופה של העיר. תוכלו לזהות באופן בולט במיוחד את הצריח של הגראנד – פלאס ואת פסל האטומיום.
בקצה של התצפית תוכלו למצוא מעלית היורדת מטה לשכונה, שנחשבה פעם כשכונת עוני ואילו היום מתאפיינת בחנויות ובתי קפה.
אם תמשיכו הלאה מהיכל הצדק, אל תוך שדרות לואיז, תוכלו להגיע לאזור יוקרתי של חנויות וגלריות, עם מותגים בעלי שם אירופאי ועולמי.
מוזיאונים
כעיר תרבות, בריסל מלאה במוזיאונים משלל סוגים. תוכלו למצוא כאן המלצות למוזיאונים המעניינים והחוויתיים ביותר.
- מוזיאון מגריט (Magrette museum) – המוזיאון הוקם לפני יותר מעשור, לתיעוד יצירותיו של האומן הבלגי המפורסם, רנה מגריט. האומן הוביל את הזרם הסוריאליסטי באומנות לצידו של סלבדור דאלי. במוזיאון תוכלו למצוא מידע על קורות חייו לצד יצירות מקוריות ושחזורים ליצירותיו המפורסמות, כמו: "זוהי לא מקטרת", "החדר הקשוב" ו – "טירת הפירנאים" המוצגת גם במוזיאון ישראל. הביקור מומלץ מאוד לחובבי האומנות.
- מוזיאון המוזיקה – נמצא ברחוב rue montagne de la cour, בדרך המומלצת מהגראנד – פלאס אל הארמון. מבחוץ נראה המוזיאון כמו בניין מגורים רגיל, אך עליו מתנוסס שלט של תווים המסגיר את מהותו.זהו מוזיאון ייחודי וחוויתי, גם עבור מי שאינו מבין במוזיקה. ברחבי המוזיאון ניצבים כלי נגינה רבים, חלקם מוכרים מאוד וחלקם שונים ומשונים. המבקר מקבל אוזניות ועוטה אותן על אוזניו. כאשר הוא מתקרב לכלי נגינה הוא שומע את המוזיקה הייחודית שאותו הוא מפיק. כך, בסיבוב במוזיאון ניתן לבקר במשך שעה או כשלוש שעות, בהתאם למידה שבה אתם עוצרים ומתמוגגים מהמוזיקה.
בגג המוזיאון תוכלו למצוא בית קפה ולו נוף מרהיב של הגראנד – פלאס. מכאן, ששווה לקחת עצירת קפה או צהריים.
מוזיאונים נוספים:
- מוזיאון הקומיקס – בלגיה נודעת בקומיקס הייחודי שלה "טין – טין" ותוכלו למצוא אזכורים שלו ברחבי העיר. המוזיאון נמצא ברחוב Rue de Sables 20. המוזיאון מתעד דמויות קומיקס רבות, בעיקר אירופאיות. הוא חוויתי במיוחד עבור ילדים.
- מוזיאון השוקולד – זהו מוזיאון קטן וחוויתי שילמד אתכם הכל על המאכל הטעים הזה. החל ממבנה אגוז השוקולד וגידולו ועד הגעתו לאירופה והפיכתו למאכל בלגי מובחר. במקום ישנה מזרקת שוקולד ותוכלו לצפות בהכנת שוקולד בצורות. המוזיאון נמצא בסמוך לבית העירייה בגראנד – פלאס, מומלץ מאוד, ואינו מצריך יותר משעה – שעה וחצי של ביקור.
- המכון הבלגי המלכותי למדעי הטבע – המוזיאון שוכן ברחוב rue Vautier 29. מוזיאון חוויתי ומלמד. תוכלו למצוא בו מאובנים עתיקים מיוחדים, תצוגת דינוזאורים בגודל מקורי וענק ושללל הסברים על תופעות טבע. מומלץ לחובבי המדע.
- מוזיאון ההיסטוריה של בריסל – המוזיאון שוכן באחד מבנייניה היפים של הגראנד – פלאס, אל מול בניין העיריה. המוזיאון מציע הסברים, מוצגים ויצירות אומנות המציגים את ההיסטוריה של העיר. רוב ההסברים ניתנים בשפות המקומיות ולכן כדאי להצטייד במדריך קולי באנגלית.
- המוזיאונים המלכותיים לאומנויות יפות – קבוצת מוזיאונים לאומנות, המייצגים תקופות שונות וזרמים שונים באומנות. המוזיאונים מציגים יצירות רבות ומגוונות מזרמים שונים ותקופות שונות לרבות רישומים. מוזיאון מגריט נמצא ביניהם. מומלץ לחובבי האומנות. הם שוכנים בסמוך לארמון, ברחוב Rue de la Regence.
ישנם מגוון מוזיאונים הפרוסים ברחבי בריסל ובלגיה עצמה. בלגיה שהתברכה ביופי שלה, ניכרת גם במוזיאוני האומנויות, החל מאומנות מקומית ועד לאומנות בין – לאומית, במגוון ענפים. אם אתם חובבי אומנות, חפשו את המוזיאון הרצוי עבורכם!
שער הנצחון
שער הניצחון הוא שער יפהפה הדומה לאחיו הברלינאי. השער מסמל את עצמאותה של בלגיה והמורשת שלה. שלא כמו בברלין, השער שוכן במרכזו של פארק ענק, פארק Schuman, הנמצא באיזור האיחוד האירופי. את השער ניתן לראות בנסיעה לתוך העיר. הוא שער גדול, מפואר ויפהפה, שיכול לגרום לתחושה של תעצומת נפש לזה שעומד תחתיו.
מומלץ לבקר בשער ולשוטט בפארק רחב הידיים. בימות הקיץ מתקיימים אירועים שונים בפארק, כגון מסיבות והופעות מקומיות. בפארק יש בית קפה קטן בקצה המרוחק שלו ולכן כדאי להצטייד מראש במזון ולערוך פיקניק במקום (ישנם בתי קפה ברחובות הסמוכים לפארק).
לאוהבי ההיסטוריה והרכב, בסמוך לשער ישנו מוזיאון קטן של היסטוריית הרכב (עוד מימי הכרכרות), מאוד נחמד לסיור.
רשויות האיחוד האירופי
כפי שנכתב קודם לכן, רשויות האיחוד האירופי יושבות בבריסל ובשל כך הופכות אותה לבירת אירופה. הרשויות מתחלקות למשרדי האיחוד האירופי ולסנאט האירופי. בשכונת שומן (Schuman) (שם שיכול לבדר את הישראלים, אך הוא בעל חשיבות), שוכנים משרדי האיחוד האירופי ועליהם מתנוססים דגלי המדינות ובמיוחד דגל עם סמל האיחוד (מעגל כוכבים על רקע כחול). בסיור בשכונה תוכלו לפגוש נציגים ופקידים של האיחוד מכל אירופה.
הסנאט האירופי, נקרא "בית הנבחרים". הוא משול בתפקידו וצורתו לכנסת ישראל.
בבית הנבחרים יושבים כל נציגי המדינות האירופאיות החברות באיחוד, ובו מתקיימים הדיונים וההצבעות. לכל מדינה יש מתורגמן לשפתה, כדי לאפשר לנציגים לנאום בשפת המקור של ארצם. הסנאט שוכן באיזור משלו בעיר, לא רחוק מהמשרדים, בסמוך לרחוב koningsstraat. ניתן לערוך סיור במקום בליווי מדריך קולי במגוון השפות האירופאיות. הביקור מצריך הצגת דרכון, רישום ובידוק.
מול הסנאט ובאותו מתחם, נמצא "פורום אירופה". זה למעשה מעין מוזיאון עכשווי המציג את ההיסטוריה של אירופה וסוגיות פוליטיות משמעותיות. הוא מספק מידע רב על אירועים חשובים בהיסטוריה האירופית, על תפקיד ומבנה הפרלמנט האירופי. הוא כולל תצוגה חווייתית של מפת אירופה לפי מדינות, באמצעות לוחות זזים על גבי המפה (כשהמפה נמצאת על הרצפה). כאשר תחלפו על פני המדינה תוכלו למצוא למצוא מידע עליה.
האטומיום (Atomium)
האטומיום הוא מונומנט בצורת אטום ענק. בקצה העליון שלו ישנה תצפית יפהפיה של העיר. האטומיום הוקם בשנת 1958 לקראת תערוכה בין – לאומית שנערכה בעיר. האטומיום הוא מבנה מעניין לביקור ולתצפית, אך נמצא בקצה העיר והנסיעה אליו ארוכה. כך שמומלץ לבקר בו רק אם יש לכם מספיק זמן לשאר האטרקציות.
הבאולינג
בפאתי הגראנד – פלאס עם סטייה קלה מהעלייה לכיווון הארמון, שוכן מרכז באולינג נחמד ומהנה הנקרא crosly – bowling. מדוע הוא מצויין במדריך? כיוון שעל הגג שלו בקיץ, נערכות מדי פעם מסיבות ערב פתוחות. צעירים רבים מגיעים למסיבות עם סיום יום העבודה, חלקם עובדי האיחוד האירופי שאינם תושבי בלגיה. מסיבות אלו נערכות לרוב באור, כיוון שהשמש שוקעת מאוחר. בכלל, מדי פעם נערכות מסיבות רחוב או מסיבות של עובדי האיחוד האירופי הצעירים ברחבי העיר, בשעות הערב המוקדמות, וכדאי להתעדכן בהן.
שווקים
השוק המפורסם ביותר בבריסל נמצא בדרום העיר ליד תחנת הרכבת הדרומית, ונקרא "שוק מידי" (Midi market). השוק צבעוני וכולל דוכני בגדים, דוכני מזון מהיר ומוצרי מזון, פירות וירקות. תוכלו למשל לקנות אננס ביורו אחד בלבד. חלק מהזבנים הינם מקומיים וחלקם מהגרים שהפכו לבני המקום. השוק פתוח גם בסופי השבוע ואף מומלץ לבקר בו בזמן זה כשהוא ססגוני יותר. שימרו על החפצים האישיים שלכם.
שוק נוסף, הינו החנויות הנמצאות ברובע הטורקי. רובע זה נמצא בסמוך למרכז העיר. ניתן למצוא בו מגוון מאכלים ים תיכוניים ומזרחיים בסגנון ביתי, ומגוון חנויות זולות של בגדים וכלי בית.
קניות
רחוב Neuve, ידוע כרחוב המרכזי של הקניות. הוא נמצא בקצה של מרכז העיר, ובמרחק הליכה מהגראנד – פלאס. בדרך אליו תמצאו מסעדות ודוכני מזון מהיר, כמו גם חנויות מקומיות. רחוב זה מאגד בתוכו מגוון חנויות, בעיקר חנויות אופנה, מרשתות מקומיות ובין – לאומיות. בקצה שלו שוכן קניון City 2.
שדרות לואיז (Luise) ניחנות גם הן במגוון גלריות וחנויות איכות ויוקרה, עם כמה מהרשתות המובילות באירופה.
המחוז הפלנדרי
פלנדריה היא המחוז הדובר הולנדית של בלגיה, הנמצא בחלקה הצפוני.
תרבותו של המחוז מזכירה במידה רבה את הולנד, עם שינויים בלגיים מקומיים. השפה השולטת היא פלמית, ניב הולנדי, אך רבים מהתושבים דוברי אנגלית וצרפתית. זהו מחוז יפהפה, ולו ערים גדולות ונודעות, חלקן בעלות שם בין – לאומי.
ברוז' (Bruges)
בהגיעכם לטיול בבלגיה, אל תחמיצו את העיר ברוז'.
דמיינו לכם סרט של דיסני, או כל סרט שמבוסס על אגדה, ובו ניתן לראות את העיר. קרוב למדי שדמיינתם את ברוז'. ברוז', הנמצאת במערב בלגיה במחוז הפלנדרי, היא כמו עיר שיצאה מהאגדות. כל העיר בנויה על תעלות. כך תוכלו לראות בתים ציוריים ומקושטים על גבי תעלות וגשרים. למרות שהיא נשמעת כמו עיר הולנדית ממוצעת, יש בברוז' קסם אחר. היא ציורית כל כך, קטנה ובייתית, צבעונית וססגונית. קשה להסביר את הקסם שלה, צריך לבקר במקום כדי להבין. ברחבי העיר תוכלו למצוא חנויות שוקולד עם חלונות ראווה ססגוניים ובהם עיצובי שוקולד גדולים ומרהיבים.
ניתן לנסוע ברכבת מבריסל עד ברוז'. הרכבת מגיעה לפאתי העיר, כשהעיר אינה גדולה וניתן להקיפה במספר שעות מצומצם ולהנות מהקסם שלה הנמצא כמעט בכל פינה. אפשר להקדיש לטיול בעיר עד חצי יום. לאלו מכם שחפצים בקניית שוקולד, ניתן למצוא שוקולדים במחיר נאה לכל כיס. ככל שתתרחקו מהמרכז אל פאתי העיר ולכיוון הרכבת, כך מחיר השוקולדים ירד, עד כדי שבעה עד עשרה יורו עבור חבילה של 12 בונבוני שוקולד עבודת יד.
גנט (Gent)
הדרך מבריסל לברוז', עוברת דרך העיר גנט. זוהי אחת הערים הגדולות במחוז הפלנדרי והמפורסמת שבהן. גם לה יש יופי ייחודי ואופי מיוחד. בדומה לברוז' מרכז העיר הוא עתיק וציורי והבתים יושבים על נהר ותעלות וביניהם מחברים גשרים. אולם מדובר על עיר גדולה. מומלץ להקדיש יום לסיור בעיר, או לעצור בה בדרך חזרה מברוז'. הרכבת עוצרת בתחנת גנט – סיינט פיטרס ומשם מומלץ לקחת רכבת קלה או אוטובוס אל מרכז העיר.
מרכז העיר של גנט הוא למעשה העיר העתיקה. כמו בכל עיר מימי הביניים, היא בנויה כך שבמרכזה יש כיכר גדולה (גדולה מאוד), הכוללת איזור התקהלות, קתדרלות גוטיות, מבצר עתיק וצריח מוצק וגבוה. על המבנים מתנוססים סמלי העיר. העיר העתיקה מרשימה מאוד במבנים שלה ובקסם שלה.
ניתן לסייר במבצר העתיק על גדות הנהר או בטירה (יש שיכנו אותו כך או כך, הכניסה אליו בתשלום) ולהתרשם מההיסטוריה המקומית. מומלץ מאוד לשוט בתעלות עם מדריך מקומי. השיט מקנה חוויה שונה ונקודת מבט אחרת על העיר והוא מהנה מאוד.
מרכז העיר מלא מקומות בילוי וביניהם מסעדות, בתי קפה, דוכני מזון וופל בלגי. במהלך השנה תוכלו למצוא הופעות מקומיות במרכז. הסתובבות במרכז העיר תשרה עליכם אווירה אירופאית קסומה.
אם תגיעו לביקור דווקא בחורף, תוכלו לבקר במהלך חודש דצמבר בשוק חג – המולד הססגוני והיפה. השוק משתלב עם קיסמה של העיר ומאפשר להנות מחוויה אירופאית אמיתית.
פסטיבל גנט
בכל שנה בחודש אוגוסט, נערך פסטיבל בין שבוע ימים במרכז העיר גנט. זהו פסטיבל מהנה מאוד. לאורך היום תוכלו להנות מהופעות בנקודות שונות במרכז העיר. מדובר על הופעות מוזיקה, מחול, קוסמות ועוד. ישנן גם סדנאות לכל המשפחה. בערבים מתקיימות הופעות מוזיקה גדולות של הרכבים בעלי שם מקומי. לצד ההופעות, לאורך מרכז העיר ממוקמים שלל דוכני מזון מסוגים שונים, וזאת לצד בתי הקפה הקיימים. כמובן, שתיית בירה מרובה לאורך היום ובמיוחד הערב, כך הבלגים נודעים ביכולת שלהם "להרים מסיבות". לכך מצטרף שיט בתעלה – תוכלו לשוט עם תיירים ומקומיים, ולשמוע את ההופעות, לראות את החוגגים והכל עם מרחב. בשעות הערב הפסטיבל נוטה להיות צפוף ושמח, ונמשך עד השעות הקטנות של הבוקר.
אם אתם מתכננים להגיע לפסטיבל ולהשאר לישון בעיר, כדאי לשריין מקום מבעוד מועד, כיוון שמחירי בתי המלון והאכסניות יקרים יותר בתקופה זו.
אנטוורפן (Antwerp)
אנטוורפן היא אחת הערים המפורסמות במחוז פלנדריה. בעיקר היא מוכרת לנו הישראלים בשל הקהילה היהודית הגדולה השוכנת בה. הרובע היהודי בעיר הוא אחד מהגדולים והמוכרים באירופה כולה.
אנטוורפן שוכנת צפונית לבריסל, בדרך להולנד. במקור היא עיר נמל, כשהנמל שלה הוא בין הגדולים באירופה, דבר שהופך אותה לעיר מסחר בין – לאומית. אנטוורפן ידועה מאוד בשל תעשיית היהלומים שלה, שהיא בין הגדולות והמשגשגות באירופה, כשהיא נשלטה ברובה על ידי יהודים תושבי המקום. אם תרצו לקנות יהלום או להציע נישואים, כנראה שזה המקום. ברחבי העיר ובמיוחד במרכזה תוכלו למצוא חנויות יהלומים רבות ואיכותיות.
במרכז העיר תוכלו למצוא מדרחוב נעים וססגוני ובו בתים אירופאיים עתיקים ויפים. לאורך המדרחוב תמצאו חנויות מסוגים שונים שעיקרן אופנה, בתי קפה ומסעדות. בהגיעכם לכיכר המרכזית, תוכלו להתרשם מפסל יפהפיה הניצב בתוך בריכה במרכז הכיכר, ומבנים יפהפיים ומעוצבים המקיפים את הכיכר. בימות הקיץ מתקיימים לעיתים שווקים מקומיים בכיכר. עוד תוכלו למצוא את הקתדרלה המרכזית של אנטוורפן, מעוצבת בסגנון גותי עתיק, עם צריח גבוה.
המדרחוב המרכזי של העיר מגיע מהמרכז ועד הים, שם תוכלו לראות את הנמל, הכולל גם מבנה עתיק ויפה עם שביל אבנים עליו ניתן ללכת עד לקצה הים. הנמל עצמו הוא גדול מאוד ונמצא בנקודה אחרת של העיר, הוא פעיל עד היום ומשמש למסחר.
הבית של רובנס (Rubens house)
פטר פאול רובנס הינו צייר מפורסם, גרמני במקור. במהלך מלחמת העולם השניה, הגרמנים שמרו על הבית שלו מפני הרס, והוא השתמר כפי שהיה, בסגנון עתיק. כיום הוא מהווה את מורשתו של הצייר וכולל גם ציורים שלו. הסיור בבית מעניין במיוחד עבור חובבי ההיסטוריה והאומנות.
פארק Middelheim
זהו פארק יפהפיה הנמצא מחוץ למרכז העיר ומוכר גם בתור פארב המדשאות והפסלים. הפארק מאפשר כניסה חופשית, וצעידה בטבע לצד גדות נהר, גשרים וצמחייה ענפה. לאורך הפארק מוצבים פסלים אומנותיים. מי שחפץ בחוויה מרגיעה משלבת טבע מקומי, מוזמן להנות מהאווירה בפארק.
הרובע היהודי של אנטוורפן
זהו אחד מהגטאות היהודיים המוכרים והחשובים באירופה. בשנים האחרונות תוגברה השמירה במקום בשל עלייה באנטישמיות. אל דאגה, בביקור בעיר אנשי המקום יסבירו לכם פנים. יהודי אנטוורפן נמצאים בקשר קרוב עם מדינת ישראל ורבים מהם דוברי עברית שוטפת. רובם דוברי מספר שפות, ביניהן: צרפתית, פלמית, עברית, יידיש ואנגלית. ביקור ברובע ייתן לכם את המיטב של יהדות אירופה. אין ספק שהכנסת האורחים תהיה נעימה ותוכלו ללמוד על אורחות המקום. תוכלו למצוא כאן מסעדות של אוכל ביתי כשר, ביניהן המסעדה המפורסמת "טופי" המציעה את מגוון האוכל היהודי המסורתי. לאוהבי הגפילטע – פיש, תוכלו למצוא אותו כאן במהלך כל השנה. בנוסף תוכלו לרכוש מוצרי מזון כשרים בחנויות השונות, שרובן משווקות מוצרים מישראל.
אוסטנד – עיר נמל
בלגיה גובלת בים ברצועת חוף קטנה ותיירותית. תוכלו לקחת רכבת לאוסטנד (Ostend), הנמצאת במערב בלגיה, במחוז הפלנדרי שלה. אוסטנד נמצאת על רצועת חוף קצרה יחסית של הים הצפוני, המתחבר אל האוקיינוס האטלנטי, והיא עיר החוף המפורסמת והמתוירת ביותר בבלגיה.
תוכלו לשוטט בטיילת המפוארת לאורך הים. תעברו על פני מרינה ובה עוגנות ספינות ויאכטות ותוכלו לראות גם את הנמל (הקטן מזה של העיר אנטוורפן). תוכלו למצוא בטיילת בתי קפה ומסעדות וכמובן חנויות לממכר ציוד לים.
שמש וים
אנו הישראלים רגילים לדמיין ביקור בים במהלך הקיץ כחם ולח. אנחנו רגילים לפרוש את המגבת ולהשתזף, או לחפש צל, ולהכנס למים החמימים. אולם לא כך הדבר באוסטנד. מדובר על רצועת חוף צפונית. בהתאם לכך, המים קרים, לפעמים קרים מאוד. ייתכן ובעת השכיבה על החוף תרגישו במשב רוח קרירה יחסית. אין זה אומר שהמשמש לא קופחת, אלא הסיכוי שתרגישו את העוצמה שלה קטן יותר, ולאלו מכם שיש נטייה "להשרף" בשמש כדאי למרוח קרם הגנה. ניתן כמובן להנות מהקסם של אוסטנד ומהים הצפוני גם ללא כניסה למים, בהליכה לאורך הים.
הקרנבל באאלסט (Aalst)
אם נקלעתם לבלגיה בסוף פברואר- תחילת מרץ, התמזל מזלכם! תוכלו לבקר בקרנבל המרתק של העיר אאלסט, הנמצאת במחוז הפלנדרי.
מדובר על קרנבל ססגוני המתרחש פעם בשנה ומוכר בעיקר לתושבים המקומיים. אל תפסידו אותו!
הקרנבל הוא למעשה מצעד ענקי, מה שמוכר לנו בתור עדלאידע. אבל לא סתם עדליאדע! הקרנבל, כולל המצעד, האירועים והחגיגות, נמשך במשך שלושה ימים, כשהעדלאידע לא עוצרת לאורך היום והצועדים נעים בכל רחבי מרכז העיר. הרכבים והבובות שמעוצבות על גביהם מושקעים מאוד, ולצידם נעים רקדנים או צועדים, המחופשים בהתאם לנושא הרכב.
הפלמים המקומיים ניחנו בחוש הומור, והם מציגים לראווה ולצחוק את כל מה ואת כל מי שנקרים בדרכם. סביר להניח שתראו פלמים צועדים מחופשים לחרדים, בדיחה שחורה ומרה ועם זאת, הכל בקרנבל נעשה בהומור. גם על עצמם הם צוחקים.
הקרנבל מתקיים בחודש פברואר, כשקר מאוד בחוץ. הצטיידו בבגדים חמים, אפילו תרמיים, כיוון שגם אם היום יחסית נעים, שהייה ממושכת בחוץ תגרום לקור לחדור לעצמות. ניתן לרכוש אוכל ושתיה קרה וחמה בדוכנים במקום, וכמובן, הרבה הרבה בירה.
המחוז הוולוני
המחוז הוולוני נמצא בחלק הדרומי יותר של בלגיה. המבקרים בו ירגישו בנופך צרפתי, כיוון שרוב התושבים הינם דוברי צרפתית וקרובים מאוד לתרבות הצרפתית. ביקור בדרום בלגיה, יזכיר לכם מאוד אורחות חיים צרפתיות. וולונים רבים אינם דוברי אנגלית וכדאי להערך לכך, במיוחד כשמדובר בישיבה במסעדות. החלק הדרומי של המחוז הוולוני, הוא החלק המלא יותר בטבע פראי ובו נמצאים ההרים הארדנים.
ווטרלו
.waterloo, I was defeated, you won the war….
זהו הפזמון המפורסם משירם של להקת "אבבא" שהביא את הלהקה לזכות במקום ראשון באירוויזיון ולהיות אחד מהשירים המושמעים ביותר בעולם. בשיר זה, מקבילה להקת "אבבא" את כניעתו של נפוליאון, לכניעתו של בחור לידי האהבה. הקבלה זו ממחישה את משמעותה וחשיבותה של תבוסתו של נפוליאון במלחמה, שהפכה את העיר ווטרלו לאחת הערים המעניינות בעולם והחשובות מבחינה הסטורית.
הקרב המפורסם של נפוליאון
בווטרלו הפסיד נפוליאון באחד הקרבות המפורסמים בהיסטוריה, שהביא לסיום המלחמות שעליהן פיקד נפוליאון בונפרטה ולסיום רשמי של השליטה שלו ברחבי אירופה.
מוזיאון ההיסטוריה של ווטרלו ואנדרטת האריה
בראש הגבעה בווטרלו, ניצבת אנדרטה מרשימה ובה אריה המסמל את הקרב האגדי של נפוליאון. בהמשך, תוכלו למצוא את מוזיאון וולינגטון (wallington). זהו מוזיאון מעניין מאוד, אולי אחד ממוזיאוני ההיסטוריה המרתקים באירופה וחשיבותו גבוהו. הוא משחזר את סיפור הקרב וההיסטוריה של האיזור ומומלץ מאוד.
נאמור (Namur)
נאמור היא עיר הבירה של המחוז הולוני. היא עיר יפהפיה, עם נגיעות הסטוריות מימי הביניים. היא שוכנת על גדות הנהרות סמברה ומז (בנקודת המפגש ביניהם).
האטרקציה המפורסמת בעיר המושכת אליה תיירות היא מצודת נאמור. המצודה נבנתה על ידי המלך לואי ה – 14. עד שנות השבעים שימשה את הצבא הבלגי, ואילו מאז יציאת הצבא היא נפתחה למבקרים, יחד עם הדרכה על הרקע ההיסטורי של המקום.
מערת הנטיפים (Han sur – lesse)
מערת הנטיפים "האן סור – לס" נמצאת בדרום בלגיה במחוז הוולוני, בואך להרי הארדנים, בשטחה של העיר רושפור. מדובר על מערה מרתקת וגדולה. מי שמכיר את מערת הנטיפים באיזור בית שמש בישראל, ידמיין אותה פי כמה גדולה ומפוארת.
סיור במערה ייקח לכם כשעה וחצי. תוכלו לצפות בצורות הנטיפים המשתנות לאורך המערה, ובצבע שלהם שהשתנה גם הוא ברבות השנים. הסיור חוויתי מאוד, וכולל הגעה ברכבת קלה עד לפתח המערה. הביקור במערה יוצא בשעות קבועות עם מדריך. חשוב לדעת שההדרכה מתבצעת בוולונית (צרפתית) או בפלמית (הולנדית). כדאי ליידע מראש את המדריך במידה ואתם דוברי אנגלית, כדי שיוכל לשלב קטעי אנגלית.
טיול בארדנים
זהו אולי חבל הארץ היפה ביותר והפראי ביותר בבלגיה. זהו חבל ארץ הררי המתאפיין ביערות ונחלים הזורמים בתוכם. הוא אמנם לא הררי כמו הגולן, אך בהחלט מספק טבע אירופאי מהיפים באירופה, נח לטיול ומומלץ לביקור. ביקור בארדנים יכול להיחשב כטיול רומנטי, או טיול לכל המשפחה, כשהוא משלב אטרקציות שונות.
לינה באיזור – לאלו מכם שבוחרים בטיול רומנטי, תוכלו למצוא ברחבי הארדנים מלונות בוטיק בדמות טירות, או בתי נופש בתוך חלקות יער. לרוב המלונות הללו נמצאים בצמוד מסעדות שף איכותיות, חלקן במחירים מפתיעים. אין ספק שמדובר בחוויה רומנטית.
למשפחות המטיילות באיזור, ניתן למצוא מלונות זולים יותר או לשכור בית קרקע או צימר.
לאלו מכם שחפצים בטיול טבע ביער, ניתן ללון בבקתות הנמצאות לאורך המחוז. מדובר על בקתות פשוטות למטיילים.
הטירה של הדוורים
זוהי דוגמה למלון מפואר למדי, המתאים לזוגות לצורך בילוי רומנטי. שאטו דה – לה פוסט נקראת טירת הדוורים, שהפכה מבית הבראה של דוורים לכדי מלון מפואר לתיירים. עוד לפני הגיעכם לטירה תוכלו להנות ולהתרשם מיופיו של היער המקיף אותה, של הגינה והעצים שבה. הטירה עצמה יפהפייה וניתן לבקר בה גם ללא שהייה במלון.
מבשלות בירה
בחבל הארדנים תוכלו למצוא מבשלות בירה והמוכרות ביותר בבלגיה- שימיי (chimay) ואורבל (orvel). הראשונה נקראת על שם העיירה בה נמצאת המבשלה וזו אולי הבירה המוכרת ביותר במדינה ואחת הטובות, באחוזי אלכוהול חזקים. אורבל היא למעשה בירת מנזר. הביקור במנזר מעניין ביותר – הוא משלב את רוחות המנזר הכוללים תפילה, שינה והכנת בירה במבשלת המנזר עצמו, הרגל אירופאי מאוד.
אלו הם סיורים מומלצים גם בשל החוויה שלהם וגם בשל האווירה והנוף היפהפיים.
העיר דינאן (Dinant)
עיר בלגית קטנה ויפהפייה המזכירה מאוד את נאמור. היא נמצאת על גדות נהר, ובמרכזה ניצב צוק ענק המתצפת על האיזור יחד עם קתדרלה.
הבתים צבעוניים וקסומים ומשתקפים על פני המים, והעיר על ייחודיותה שווה ביקור.